• Volg ons op Instagram for updates
 • Wij versturen na 1-2 werkdagen
 • Gratis verzending > €65

Intro Polymeerklei sieraden maken voor beginners

Gepubliceerd op 12 juni 2021 om 16:07

Ook wij hebben dat fantastische spul ontdekt: Polymeerklei! Een weloverwogen keuze, want het kost veel meer tijd (en frustratie) en niemand van ons had er eerder mee gewerkt maar te leuk om niet te doen! Als kers op de taart, omdat wij dit miste in Nederland, hebben wij ook een groeiende collectie polymeerklei-cutters (uitstekers) om zelf de leukste sieraden te maken!

 

Eerst een mini lesje over wat polymeerklei is:

Polymeer klei is een zachte kunststof boetseerklei op basis van PVC, dat verhardt door het in de oven te bakken (110-130 graden). Polymeer klei is super geschikt om hele leuke en originele oorbellen mee te maken en kleuren kunnen onderling makkelijk gemengd worden tot nieuwe kleuren en door middel van verschillende technieken kan je er echt mooie dingen van maken. Bekende merken zoals FIMO boetseerklei bevat geen schadelijke, allergene of giftige stoffen (maar je mag het natuurlijk niet eten!). Wij van Sieradenstraatje gebruiken de merken FIMO professional en FIMO soft en Cernit voor onze sieraden. Cernit heeft wat ons betreft de mooiste transparante klei.

 

Na het bakken hoef je het ook niet perse af te werken met een beschermlaagje. Dit kan je enkel doen als je veel glans wil (bijvoorbeeld met een laagje epoxy) of bijvoorbeeld goudsnippertjes wil beschermen.

 

Wat heb je nodig om te beginnen met oorbellen maken naast natuurlijk een fijne polymeerklei

 1. Allereerst wat leuke cutters, bijvoorbeeld deze cirkel set: Circle set . Onze cutters hebben een snijrand van 0,4mm en zijn lekker scherp zodat je de randen niet heel veel meer hoeft te schuren na het bakken.
 1. Een keramieken tegel, marmeren plaat of glasplaat waar je lekker op kan werken. De klei plakt dan namelijk aan je werkoppervlak in plaats van je cutter, en dat willen we!
 1. Een heleboel babydoekjes om constant alles schoon te maken
 1. Een dunne klei blade set, zodat je je uitgesneden klei makkelijk van je werkblad kan halen. Wij gebruiken deze fijne blade ->
 1. Een kleiroller of pastamachine
 1. Een oven, op 110 graden (130max), een ovenschaal bekleed met wat bakpapier om je oorbellen op te leggen
 1. Een handboortje (later kan je altijd nog een drimmel aanschaffen) om een gaatje te maken in je hangertjes
 1. Oorhaakjes of oorstekertjes om je oorbellen aan te bevestigen (wij gebruiken RVS of DQ metaal)
 1. Om de oorstekertjes te bevestigen gebruik je gel lijm zoals deze super fijne: Gorilla Glue , en eventueel UV epoxy hars, zonlicht of een nagellamp. Ik gebruik deze en vind hem erg fijn: SUN UV Lamp
 1. Stukjes schuurpapier grit: 1200, 600 en 320 (online te vinden). Met 320 kan je foutjes wegschuren, met 600 haal je krasjes weg en maak je de klei mooi egaal en met 1200 polijst je het lekker zacht.

 

En heb je al zin om te beginnen?

Een beknopt filmpje over het maken van simpele polymeerklei oorbellen vind je hier:

Hoe maak je oorbellen van polymeerklei

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Lotte Janssens
2 jaar geleden

Ik zou de blog graag volgen

Sieradenstraatje
2 jaar geleden

Hoi Lotte,
Op dit moment blog ik niet veel. Maar nieuwe blogs worden altijd bekend gemaakt via instagram. Je kan je er helaas (nog) niet op abonneren.

Ingrid Aerts
2 jaar geleden

Zijn er leuke starters setjes en wat zijn de mogelijkheden qua kleur?
Ik hoor graag wat er allemaal mogelijk is
Groet Ingrid

Sieradenstraatje
2 jaar geleden

Hoi Ingrid!
Het basic mini setje is heel handig om mee te beginnen. Dat zijn eigen allemaal handige kleine cuttertjes bij elkaar
:https://www.sieradenstraatje.nl/product/5245366/basic-set-mini-s-6-pcs

Qua kleur hebben we geen keuze, het PLA waar we cutters mee printen op dit moment is nude, de kerstcutters zijn wit en de tools etc violet

Mocht je meer willen weten kan je me altijd bereiken via email contact@sieradenstraatje.nl of via DM op instagram. Dan help ik je graag verder.